lördag 28 mars 2009

Positiva nyheter!

Man blev påhoppad av rådjur när han fredagshandlade på Coop
Ett rådjur tog sig på fredagsförmiddagen genom lastkajen in i Coops lager på Liljeholmen i Stockholm. Råbocken rusade stressat vidare och hamnade i butiken.
– Den var därinne i max en minut, jag råkade komma i vägen och då stångade den mig på armen, berättar Anders Östberg. En annan kund, som tros vara jägare, tog tag om rådjurets hals och ledde ut det genom entrén. Vad rådjuret gjorde sen förtäljer inte historien. Systembolaget nästa?


Lördag
Idag är det lördag, det vet säkert alla, så det kan inte betraktas som en nyhet. Men lördag innebär helg för de flesta av oss och då vill vi glömma vardagen och ha kul. Därför skriver jag i dag bara om positiva och roliga nyheter.

USA börjar använda hjärnan
Barack Obama meddelade på fredagen att han beordrat en ökning av civila rådgivare i Afghanistan. Hurra, jublar jag, äntligen inser USA att fred inte kan uppnås med enbart krig. Obama sa i sitt tal att det behövs jordbruksspecialister, lärare, ingenjörer och jurister för att utveckla Afghanistan. Dessutom ville han att kongressen ska godkänna ett bidrag på 1,5 miljarder dollar till Pakistan, som ska förbättra skolor, vägar och sjukhus.

Det ser ut som att USA har ändrat sin strategi i kampen mot al-Qaida och Talibanerna, gud ske lov. USAs regering verkar ha börjat använda hjärnan också i sin utrikes- och säkerhetspolitik, inte bara musklerna. Obama betonade också i gårdagens tal att den talibanska frågan är ett regionalt problem som kräver regionala lösningar och att grannländer som Iran, Ryssland, Indien, Kina och länderna vid Persiska Viken måste involveras i en internationell kontaktgrupp. Afghanistans och Pakistans regeringar välkomnar Obamas intiativ.

För mig är Obamas uttalanden en sensation. Tidigare har USA kört en enmansfight á la Rambo och inte verkat bry sig om ifall de dragit på sig fler fiender. USA verkar heller inte ha brytt sig om hur de civila förhållandena sett ut i länderna de härjat i, utan bara sett till hur många "slag" de vunnit. Att nu Obama förstått att en hållbar fred bara kan uppnås om man också ser till att det angripna landet har en dräglig tillvaro när USA lämnar det. Annars kommer fundamentalisterna dra fördel av att folkets missnöje och kan återigen ta makten.
Det ser ut som det finns hopp för världen. So far...


Earth Hour
Glöm inte att släcka i kväll mellan kl. 20.30 och 21.30! Vi ska visa jorden att vi faktiskt kan vara snälla mot den. Jag är så himla jordvänlig att jag släckte redan förra lördagen, trots att familjen tyckte det var konstigt att de inte sett något i tidningarna om det...

Till sist vill jag rekommendera en duktig bloggkollega, isbjörnen Knut:



Inga kommentarer: