onsdag 25 mars 2009

AMF pension - lite mindre att leva för!

Wanja Lundby-Wedin (WLW) är olycklig över AMF-skandalen. Hon letar nu efter dokument om de hutlösa ersättningarna (100 miljoner kr) till den före detta vd:n Elemehagen. 
WLW menar att hon inte sett dokumenten tidigare. Mycket märkligt, tycker jag, eftersom villkoren för vd:n står i årsredovisningen och samtliga i styrelsen (ja, även Wanja Lundby-Wedin) undertecknar årsredovisningen och därmed garanterar att allt däri är korrekt.

Det är tydligen inte första gången Wanja Lundby-Wedin godkänner ordentligt tilltagna ersättningar. För några år sedan godkände hon en pension till Folksams vd Tore Andersson ( i och för sig bara 50 miljoner kronor). Listan kan göras längre, men jag tycker det här räcker för att kunna tänka sig hur det lyser av dollartecken i alla vd:ars ögon då de hör namnet Wanja Lundby-Wedin.

Jag kan se några förklaringar till varför Wanja Lundby-Wedin betett sig på detta viset:

1) hon tycker bara att det är en sjyst extrainkomst att sitta i styrelser (hon sitter i 22 styrelser) och bryr sig inte om vad besluten får för konsekvenser (exempelsvis små bieffekter som minskad pension för pensionstagare).

2) Hon begriper inte ett skit av det hon håller på med.

3) Hon gillar inte att läsa årsredovisningar.

4) Hon kan inte hålla isär alla sina styrelseuppdrag och godkänner glatt alla förslag.

5) Hon tror att styrelsearbete är en lek typ Rita gissa spring.

6) Hon är egentligen en häst.

Inga kommentarer: