torsdag 23 april 2009

Vill du ha hög lön och soft jobb?

Det verkar hur smurfigt som helst att vara EU-parlamentariker. Och hyfsat betalt får man: 54.500 kr/mån. Men lönen är förstås aningen ynklig ändå, så efter EU-valet höjs den till mer anständiga 81.000 kr i månaden. 

Man kan förstås inte räkna med att det blir något över till pensionen på en sådan lön. Som tur är finns en pensionsfond som ger EU-parlamentarikerna 15.000 små sköna i kulor i månaden på ålderns höst. Men ack, pensionen hotas eftersom det har uppstått underskott i fonden (finanskrisen, ni vet).

Men ta det lugnt, 1,3 miljarder kronor av våra skattepengar ska skyfflas in för att täcka underskottet. Vilken lättnad, va?! Och det är klart att jag som EU-medborgare vill hjälpa de stackars fattiga politikerna med några kronor. Man har väl hjärtat på rätt ställe.

Arbetet i EU-parlamentet är förstås oerhört hårt med tanke på lönen och allehanda andra ersättningar? Nej då, det räcker om du röstar någon gång inemellanåt och skriver något inlägg om du känner för det. 

Och du behöver inte bo i Bryssel om du tycker det verkar tråkigt. Det är verkar mer lönsamt att bo i Sverige och bara åka ner när kassan din sinat, för då fylls din tomma pengasäck på med reseersättningar och traktamenten så det står härliga till. Åh, jag vill också leva la dolce EU-parlamentariker-vita!


Parlamentarikernas pensionsfond i kris

Små avtryck trots fem år i parlamentet


Inga kommentarer: